Jämställdhet måste ständigt vara på agendan

Den här veckan har jag besökt Forum Jämställdhet i Jönköping tillsammans med vår HR-chef Susanne Axelsson Heldring och vår arbetsledare för Qvinna i Botkyrka, Konstantina Chatzoudis.

Forum Jämställdhet är Sveriges största jämställdhetskonferens. Forumet samlar chefer, förtroendevalda och experter från offentlig och privat sektor. Man får inspiration, fyller på med kunskap och utvecklar sitt nätverk. Forum Jämställdhet lyfter många olika jämställdhetsfrågor. Programmet utgår från jämställdhetsintegrering som är den strategi som Sverige och världen har valt för att nå ett jämställt samhälle. Strategin innebär att ett jämställdhetsperspektiv ska finnas med i alla delar av alla processer. Då bidrar jämställdhetsperspektivet till att förbättra den ordinarie verksamheten, istället för att bli ett sidoprojekt.

I Botkyrkabyggen har vi arbetat systematiskt och aktivt med jämställdhet i många år. Av vår Allmännyttiga plan framgår att inom social hållbarhet sätter vi fokus på bland annat mångfald, jämställdhet och inkludering. Vi arbetar för inkluderande och jämställda offentliga platser och för att ge kvinnor fullt och faktiskt deltagande och lika möjligheter till ledarskap på alla beslutsnivåer i det politiska, ekonomiska och offentliga livet.

Vår ledningsgrupp är jämställd, i hela bolaget är det ungefär lika många kvinnor som män som arbetar hos oss. Vissa avdelningar har fortfarande en del att arbeta med, men överlag finns det mycket att glädjas över när det gäller jämställdhet. Vår chefsgrupp utbildas regelbundet i frågor om likabehandling och jämställdhet och vi har en fantastisk satsning på jämställdhet för kvinnor med utländsk bakgrund som erbjuds anställning för att hålla rent och snyggt i våra trapphus och tvättstugor.

Kan man då vara nöjd och luta sig tillbaka i frågor om jämställdhet? Nej, det fungerar inte – vi måste ständigt bära med oss jämställdhetsperspektivet i verksamheten och ständigt vara på frågan. Mål fem i Agenda 2030 måste alltid beaktas. Det var som finansministern, Magdalena Andersson, sa i samband med öppningen av Forum Jämställdhet: De segrar inom jämställdhet som gjordes av tidigare generationers kvinnor kan aldrig tas för givet. Vi måste ständigt vara beredda att försvara och bevaka dem, de utmanas och kommer att utmanas kontinuerligt.