Kolada – en guldgruva för att följa upp Agenda 2030

Botkyrkabyggen har kopplat all sin verksamhet till FN:s globala hållbarhetsmål – Agenda 2030. När vi tittar på våra mål och handlingsplaner så finns det en koppling på varje del. Det är ett arbete som vi gjort för att vi anser att det är så värdefullt, både för oss att själva se och att kunna redovisa externt, hur ett allmännyttigt bostadsföretag kan bidra lokalt till att omsätta de globala målen med konkreta insatser.

Minst lika viktigt som att sätta målen och koppla dem till Agendan, är ju att följa upp dem. Uppföljningen av våra egna mål är ju självklar och inget ”nytt under solen”, uppföljningen av Agenda 2030-målen är en riksangelägenhet. Botkyrkabyggen strävar inte enbart efter att nå våra egna mål, vi vill därigenom även bidra till att nå målen i Agendan.

Kolada ansvarar för att följa upp Agenda 2030 för Sveriges räkning och på deras hemsida kan man följa upp, mål för mål,  hur det går både för Botkyrka och andra kommuner.  Med cirka 5000 nyckeltal ges underlag för analyser och jämförelser. I Kolada får man en samlad ingång till nyckeltal om resurser, volymer och kvalitet i kommuners och regioners alla verksamheter. Nyckeltalen bygger ofta på nationell statistik från de statistikansvariga myndigheterna, men också på uppgifter från andra källor. Exempelvis deltar de flesta kommuner och regioner i frivillig redovisning av kvalitet i olika verksamheter i Koladas ”inmatningsfunktion”. Kolada ägs av den ideella föreningen Rådet för främjande av kommunala analyser (RKA). Svenska staten och Sveriges Kommuner och Regioner är föreningens medlemmar. Läs mer om RKA på www.rka.nu .

Stratsys

På Botkyrkabyggen följer vi nu med spänning utvecklingen i Kolada avseende Agenda 2030 för Botkyrka kommun. Vissa nyckeltal kan vi själva bryta ned på de olika kommundelarna och därigenom än säkrare analysera hur våra insatser påverkar resultaten.

Se vidare på Koladas hemsida för att jämföra kommuner: