En markryttares betraktelse

kökJag följer upp en prioriterad del av verksamheten med företagsledningen varje vecka. Det innebär att jag dessförinnan har gått igenom alla nyckeltal och kurvor för varje del av organisationen. Jag ser hur mycket var och en förbundit sig att leverera, jämfört med vad man faktiskt hunnit med. Jag kan stämma av på alla nivåer inom företaget och se hur vi systematiskt arbetar för vårt övergripande mål – att öka våra marknadsvärden. Varje vecka kommenterar ledningsgruppen utfallet till mig, sina åtaganden för kommande period och fokuset för nästa vecka.

Bakom nyckeltal, mål och åtaganden finns självklart en verklighet. När vi står och stampar i vissa frågor och det är svårt att komma vidare, då gäller det att jag som chef är beredd att lyssna, ta reda på orsaken och veta hur jag på bästa sätt kan stötta mina chefer och medarbetare. Det är en sak att sitta på kontoret och ha uppfattningar om vad och hur saker och ting ska göras och en annan att faktiskt göra det i praktiken. Inom ridningen kallar vi det för ”markryttare”. Det är en person som kan ha synpunkter på ridningen utan att själv sitta på en häst. En markryttare kan dock vara en bra coach om den är pedagogisk, lyhörd och har respekt för utmaningarna på hästryggen. Den personen får ett annat perspektiv – av hela ekipaget – och kan ofta enklare se vad som eventuellt saknas eller måste till, än den som rider.

Som chef är jag ofta ”markryttare” som står på sidan och följer upp det praktiska arbetet,  med många års erfarenheter av liknande verksamhet som jag faller tillbaka på. För att bättre kunna förstå de utmaningar mina underställda chefer och medarbetare har, måste jag trots detta lämna kontoret då och då och se saker och ting med egna ögon. Det har jag gjort den här veckan, när jag tog stickprov på lägenheter som ligger spärrade för uthyrning i våra system. Ibland måste vi spärra lägenheter som sagts upp, exempelvis när de är extremt slitna och inte i skick att hyra ut. Ambitionen är att fixa till dem så snabbt det är möjligt och hyra ut dem på nytt. Besöket var mycket lärorikt, påminde mig om tidigare erfarenheter och gav mig en del nya insikter.

Så idag när jag har gått igenom alla mål och nyckeltal inför veckans uppföljning, så har jag betydligt mer nyanserad bild av utfallet för ett av våra mål, kring hyresförluster.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s