Många frågor och stor oro

De senaste veckorna har präglats av coronavirusets spridning över världen och även här i Sverige. Man kan följa utvecklingen i nyhetsrapporteringen minut för minut. Morgonprogram, nyhetssändningar, sociala medier svämmar över med rapporter om fler smittade, karantän och inställda evenemang. Ett helt land – Italien –  är satt i karantän.

Mitt i allt detta försöker vi alla leva våra liv. Oron finns där och det svåra är ofta att ta ställning i alla detaljer. Hur gör vi om någon anmäler att man varit i Thailand, Spanien, Sydamerika, Frankrike och hittills inte uppvisar någon symptom på sjukdom? Hur ska man kunna ta hand om sina barn och sköta jobbet, när skolor och förskolor stänger ned verksamheten? Går det att åka kollektivt i rusningstid utan risk för smitta? Jag tar all oro på största allvar och är angelägen om att vi ska ta beslut som står i proportion till riskerna. Det är mycket svårt.

Botkyrkabyggen följer utvecklingen mycket noga och anpassar vårt agerande i olika frågor till Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Vi stämmer även av dagligen med vår ägare Botkyrka kommun. Jag har kontinuerliga uppföljningar internt för att snabbt anpassa verksamheten om läget i smittspridningen och rekommendationerna förändras. Botkyrkabyggen informerar såväl anställda internt som hyresgäster om läget och ev åtgärder. Just nu rekommenderar vi exempelvis att hyresgäster i första hand använder sig av ”Mina sidor” via webben, telefon eller mail vid felanmälan och andra kontakter med oss, framför fysiska besök.

Nu hoppas jag att vi snart kan se en ljusning vid horisonten och att viruset tappar kraft och spridning. Jag önskar innerligt att alla åtgärder och allas insatser ger resultat och att människor slipper drabbas av smittan och den gnagande oron för att de själva eller någon de bryr sig om ska drabbas.

Med detta som innerlig förhoppning tar vi helg.