Håll ut

För ganska många år sedan så gick jag en grundläggande krisutbildning i olika steg. Det handlade bland annat om beredskap, planer och att träna i olika scenarier som sedan utvärderades. En av föredragshållarna från en av delarna i utbildningen, var en diakon från Östertälje. Ronald Henriksson heter han och hans historia glömmer jag aldrig. Han är numera biträdande direktor för Stadsmissionen i Västerås.

Jag kommer ihåg att jag var inställd på att få en teoretisk genomgång i krishantering när Ronald dök upp i vår lokal. Han utstrålade omedelbart värme och satte sig på ett av borden och började berätta om sig själv och sin barndom. Att han var ett oönskat barn och hade fått utstå en fruktansvärd uppväxt i en källare. Jag tror att andan gick ur oss allihop som satt och lyssnade. Vi bad då och då om en paus för att orka lyssna. Ronald lotsade oss lugnt och metodiskt genom de fasansfulla upplevelser som kantat hans liv och hur det kom sig att han nu arbetade med att hjälpa människor i kris på olika sätt. Betänk då att vi ”bara” behövde lyssna till berättelsen. Han hade genomlevt allt detta.

Ronald gav en mängd bra råd och stöd i krisarbetet. Han har genom åren varit med och givit människor som drabbats på de mest fasansfulla sätt sitt stöd. När man träffar och lyssnar till honom så är det lätt att förstå att han har hög trovärdighet i dessa extremt svåra situationer.

Jag har haft stor glädje av Ronalds råd genom åren. Det jag la på minnet (förutom hans livshistoria) var att komma ihåg följande när man möter människor i kris: Håll om, häll i och håll ut.

I dagens pandemi så lämnar jag de två första råden till var och en att fundera över vad det skulle kunna innebära i nuvarande läge med social distansering etc. Det går hitta andra lösningar. Jag tänkte däremot stanna lite vid att hålla ut. Ronald återkom ofta till att när man är i en kris så kommer man ganska snart i ett läge när omgivningen anser att man borde återgå till ett mer normalt läge. I Sverige och i världen idag så kommer många människor förlora sina arbeten, företag kommer att gå i konkurs och vi vet inte när det normala läget utan denna smittsamma sjukdom inträffar. Då gäller det att hålla ut, att fortsätta hjälpas åt som individer och samhälle och värld för att rädda oss själva. Trots att ovissheten och krisläget tär på allas våra krafter, så måste vi fortsätta lyssna på experter och göra som de säger – att ha tillit. Vi måste orka anpassa oss och acceptera att det som är rätt idag kanske inte gäller i morgon och då måste vi mäkta med att fatta nya beslut och dessutom vara kreativa. Vi har många hjältar i vårt samhälle som arbetar för att rädda liv. De hjältar som arbetar för att andra fundamentala funktioner ska fungera. De finns i kommunernas vård och omsorg, i livsmedelsbutiker, hos myndigheter mfl. Jag är så tacksam för alla deras insatser. Vi måste hålla ihop och hålla ut genom denna storm.

Om ni vill ta del av Ronalds berättelse, se nedanstående länk från SR Västmanland P4:

https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=112&artikel=6554159

Se dessutom mer om Ronald och hans gärning här:

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s