Digitaliseringen tvingas ta fart

distansarbete pixabay

En effekt av coronakrisen är att vi tvingas tänka om för att lösa det som inte kan vänta i vardagen. Vi undviker just nu fysiska möten och har istället uppkopplade möten on-line. Det innebär att vi måste få all teknik att fungera. Det handlar om att hantera svajiga uppkopplingar, dela dokument, installera appar, koppla in hörlurar med mera. Under själva mötena måste man tänka på delvis andra saker än när man möts fysiskt. Uppkopplingarna klarar inte alltid att kameran är på, och utan bild tappar man en del av nyanserna i kontakten, det kan bli svårare att uppfatta signaler runt det virtuella bordet. Mötena blir mer intensiva och möjligen något kortare. Det uppstår ganska ofta störningar i ljud och bild. Jag är säkert inte ensam om att plötsligt höra ett eko av den egna rösten. Det är ganska ansträngande att sitta i långa möten framför skärmen. Jag funderar nu om vi kan komplettera med fysiska möten utomhus, när försommaren kommer. Jag hör allt fler som tar ett promenadmöte när det passar.

I början av veckan hade Botkyrkabyggen både årsstämma och styrelsemöte med flera av deltagarna som deltog via uppkopplad länk. Det gick bra, även om bildspelet krånglade lite i början.

Botkyrkabyggen visar inte längre lediga lägenheter på plats, våra bovärdar fotograferar och lägger ut bilder istället. De testar även att filma, om det är möjligt. Det innebär att de även måste lära sig lite fototeknik. Vilka vinklar är bra? Vad ska man undvika? Och så vidare. Vår felanmälan via ”Mina sidor” som gått lite trögt tidigare – får sig nu ett uppsving och används av allt fler.

Plötsligt tar digitaliseringen fart och blir ett viktigt verktyg för att lösa akuta problem. Vi har länge pratat om en del av detta, men det är svårt att överge intrampade stigar. Nödläget tvingar oss nu att pröva nytt och få det att fungera. Jag tror att vi kommer att behålla en del av det nya vi tvingats till när detta krisläge lugnat ned sig.