Ställ inte in – ställ om

kvinna på bro pixabay

Flera veckor i rad har Fredagsbrevet handlat om hur Botkyrkabyggen agerar som kommunalt bostadsföretag med anledning av coronapandemin. När jag tittar tillbaka på de senaste två månadernas inlägg, så blir de ett slags dokument över hur processen varit hittills. Först tog vi fram beredskapsplaner, stängde ner och ställde in. Vi har stängt våra kundcenter, vårt HK, våra fysiska visningar av lägenheter, reparerar bara det som är akut osv. Våra stambyten och underhåll har dock löpt på relativt opåverkade under tiden. Botkyrkabyggen har även infört möjlighet att dela upp hyran och ringt upp de som inte betalt hyran. Någonstans har jag insett att detta läge sannolikt blir än mer långdraget och då blir lösningen med att ställa in allt som inte är akut, inte hållbar över tid. Vi måste helt enkelt hitta alternativa sätt att hantera verksamhet som trots coronasmittan i samhället, måste ske.

Flera andra bostadsföretag går samma väg. Vi ska undvika att ställa in och istället försöka ställa om. Det innebär att vi måste förändra vårt sätt att arbeta och se över alla rutiner. Det gäller att kunna göra omställningen ganska snabbt.

Samtidigt ligger rädslan och oron för att bli smittad eller att smitta någon ständigt där och lurar. Om vi stänger ned så tar vi mindre risker. Det blir till sist en falsk trygghet då vi inte kan leva instängda hur länge som helst. Vi måste kunna ställa om och minimera riskerna. Så resonerar vi när vi gör andra aktiviteter som är viktiga. Så börjar man nu resonera på flera håll i världen där mycket varit stängt. Risken är att man går för fort fram. Därför måste man väga riskerna mot varandra, vara noga med rutinerna för att hindra smittspridning och noggrant följa utvecklingen.

Jag tror vi behöver ställa in oss på att leva med detta något år till. Den dag det finns ett vaccin så förändras läget. Fram till dess så måste vi lära oss att hantera riskerna och utmaningarna med att ha covid 19 ibland oss. Därför har vi nu ett viktigt uppdrag att ställa om i vår verksamhet så att vi klarar det på bästa sätt med ett stort fokus på att minimera risker.