Fair Play Bygg

byggkranar pixabay

Vi har bestämt oss. Våra byggarbetsplatser ska vara fria från oegentligheter. Och våra hyresgäster ska kunna lita på att deras lägenheter är byggda på rätt värderingar.

Flera år av högkonjunktur inom byggbranschen i Sverige har lett till brist på arbetskraft och allt oftare förekommer misstankar om fusk, vilket bekräftas av myndigheter och branschorganisationer. Rapporter visar att den organiserade brottsligheten har fått fotfäste i branschen.

Tillsammans med Svenska Bostäder, Familjebostäder och Skolfastigheter i Stockholm (Sisab) jobbar vi proaktivt och strukturerat för att motverka ekonomisk brottslighet, svartarbete och oegentligheter på byggarbetsplatser. Det handlar om sund konkurrens på lika villkor och schyssta villkor i hela kedjan av byggentreprenörer.”

Så inleder Stockholmshem texten på sin hemsida om deras och de andra kommunala bolagen i Stockholms arbete för att verka för en sund konkurrens och lika villkor inom byggbranschen.

I ett läge när det både ska nyproduceras och renoveras för många miljarder i samhället, så ökar riskerna markant för att den organiserade brottsligheten vill vara med och sko sig. Jag anser därför att initiativet med metoden ”Rättvist byggande” som bland annat Stockholmshem driver är ett mycket välkommet bidrag för att motverka detta. De samverkar med organisationen Fair Play Bygg som tar emot tips om till exempel fusk med arbetsgivaravgifter, mutor, svartarbete, skattefusk, bedrägerier, medarbetare utan arbetstillstånd och allvarligare arbetsmiljöbrott. Organisationen kommer bland annat att granska och värdera inlämnad information och vid behov komplettera den, samt sammanställa information för att förenkla myndigheternas arbete i de fall myndigheter beslutar att göra en utredning.

Nu har även Botkyrkabyggen anslutit sig till Fair Play Bygg. Vi kommer att utveckla detta viktiga arbete genom att även införa ”Rättvist byggande” eller motsvarande kvalitetsmärkning för våra entreprenader. Det kräver dock en hel del internt arbete. Vi behöver bland annat utbilda oss, samt uppdatera våra interna rutiner och underlag i samband med upphandlingar. Redan nu startar vi samarbetet med Fair Play Bygg. Det känns mycket bra.

Trevlig helg!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s