Bryt ensamheten

gammal man hjärta i sanden pixabay

Många människor lever i ofrivillig ensamhet, särskilt på äldre dar. Övriga familjen kan bo i en annan del av landet, i ett annat land, ingen finns kvar i livet eller så har man tappat kontakten av något skäl. I dessa tider med pandemi, så har den ofrivilliga ensamheten ökat än mer. Äldre får inte träffa sin familj fysiskt, en åtgärd för att hindra smittspridning och för att skydda de äldre.

– Jag är så gammal att alla mina vänner har gått bort, sa min farmor ofta.

Livet för de som har jobb, familj och vänner rusar på, medan livet för den som är ensam ofta står still. TV:n eller radion kan vara en vän i vardagen. Den fyller tystnaden i bostaden och ger lite förströelse. Husdjur är också fina vänner, en hund eller katt kan ersätta en del av den mänskliga kontakten. De måste skötas om, följer en runt som en skugga i bostaden, slår sig gärna ner i knäet för en kelstund och lyssnar tålmodigt på allt man vill berätta.

Det finns många organisationer som gör fantastiska insatser på detta område: Stadsmissionen, Röda korset, Volontärbyrån, Äldrekontakt, Frälsningsarmén, Svenska Kyrkan, Pensionärsorganisationerna, för att nämna några exempel. Det finns även enskilda individer som gör hjältedåd i vardagen genom att engagera sig på olika sätt i att hjälpa till och bryta ensamhet.

Om man går in och läser om ensamhet på 1177 Vårdguiden så framgår det att ensamhet kan skada vår hälsa. Varför är det då så farligt att vara ofrivilligt ensam? Social isolering är direkt hälsofarligt, det jämförbart med att ha dåliga levnadsvanor. Risken ökar också för psykiska problem.

Det är smärtsamt när människor far illa och tillit är bland det viktigaste vi har i samhället, det som binder oss samman. Det fina är att det går att stärka tilliten, det är möjligt att bryta både ofrivillig ensamhet och onda cirklar. I Botkyrkabyggens satsning på social hållbarhet ingår även att stödja organisationer som arbetar för att motverka ofrivillig ensamhet. Det är en livsviktig insats och under våren och sommaren kommer vi att göra ännu mer för att lindra ensamheten hos bland annat våra äldre hyresgäster. Förutom det, finns det även sätt för oss alla att bidra till en enklare vardag för våra medmänniskor: Ett telefonsamtal, ett sms, ett mail eller om det är möjligt att träffas på ett säkert sätt. Det kan betyda så mycket.