Ett bra resultat trots allt

Botkyrkabyggen redovisar under årets första fyra månader ett positivt resultat, i nivå med förväntningarna. Det är vi glada för. Vi vet att flera näringsidkare har det tufft i kommunen och att detta i sin tur kan påverkar deras möjligheter att betala sin lokalhyra till Botkyrkabyggen. Samtidigt så har bolaget tillsammans med kommunen arbetat hårt för att hjälpa näringslivet att få del av de olika möjligheterna till stöd under pandemin.

För våra bostadshyresgäster så finns det möjlighet att få anstånd med hyresinbetalningar och dela upp hyran, för att undvika inkasso och ytterst en vräkning. Våra kundvärdar ringer upp sena betalare och påminner om hyran. Det har hittills gett ett bra resultat, fler än normalt betalar in sin hyra. Läget kan naturligtvis bli värre längre fram när varsel och annat börjar resultera i uppsägningar. Vår offensiva strategi när det gäller att säkra bolagets intäkter har hittills gett gott resultat. Jag hoppas att det håller i sig.

För Botkyrkabyggen har det varit viktigt att hålla igång alla våra stambyten och underhållsprojekt under pandemin. Vi har inte bromsat in eller stannat av, utan anser att det är viktigt för samhället i detta känsliga läge att bolaget är med och håller igång de ekonomiska hjulen. Vi vet att det är viktigt att arbeta med ständiga förbättringar och effektiviseringar. Under flera år har vi bedrivit ett sådant systematiskt arbete på bred front i verksamheten. Under pandemin är det extra viktigt att vi fortsätter ha kontroll på våra kostnader och tränar oss internt på att analysera våra fastigheter. Glädjande nog har kostnaderna för akuta reparationer fortsatt att sjunka. Det beror helt säkert på att vi har ökat takten på stambyten och kommit igång med underhållet av våra fastigheter i en större omfattning. Mitt i allt måste vi klara av att hålla i Folkhälsomyndighetens rekommendationer, förebygga smittspridning, hantera oro, hålla social distans, informera, tvätta händerna osv.

Vi rustar även för att våra hyresgäster ska kunna få en fin sommar i sina bostadsområden, speciellt  när många inte kan komma iväg på den planerade semesterresan. Vilket område jag än besöker, så slås jag av Hyresgästernas engagemang att odla och göra fint. Att ta tillvara på den kraften – boendekraften – är också viktigt för att leva upp till det som förväntas av Botkyrkabyggen

Så sammantaget levererar bolaget ett positivt resultat för de första fyra månaderna detta märkliga år 2020. Vår prognos för hela året landar i nivå med lagd budget. Att vara en stabil aktör som levererar det som förväntas är extra viktigt i en skakig omvärld – både för hyresgäster, anställda, vår ägare Botkyrka kommun och för våra affärsrelationer med entreprenörer/leverantörer.