En förödande förlupen kula i sommarnatten släcker ett oskyldigt liv

Minnesplats i Norsborg aug 2020 foto BotkyrkabyggenJag får alltid en klump i magen när jag ser alarmerande rubriker om bränder i bostäder, skottlossning, skadegörelse med mera. Naturligtvis är det lika illa var det än sker, men jag känner ett stort ansvar när det gäller Botkyrka och Botkyrkabyggens bostadsområden. Jag ställer mig ständigt frågan hur vi som kommunalt bostadsföretag och samhällsaktör kan bli bättre på att bidra till en positiv utveckling i samhället.

När nyheten om att en förlupen kula från en trolig gänguppgörelse träffat och dödat en 12-årig flicka i Norsborg kom, gick luften ur mig helt. Sen kom ilskan och frustrationen. Ett oskyldigt barn får sätta livet till för att kriminella tar sig rätten att skjuta på varandra på öppen gata. Risken för att oskyldiga ska drabbas ökar dramatiskt när de kriminella gängen tar över de offentliga rummen. När de helt ogenerat gör upp sina knarkaffärer, hotar näringsidkare eller som i det här fallet hänsynslöst verkställer en hämnd så är det i sig ett hot mot hela samhället och helt oacceptabelt.

Förklaringarna till de senaste årens utveckling finns enligt forskare i omfattande samhällsförändringar de senaste 30 åren. Under 1980- och 1990-talen skedde omfattande ekonomiska, politiska och befolkningsmässiga förändringar som starkt påverkat människors livsvillkor och förmågan hos samhällsbärande funktioner som polis, kommuner med flera.

Barn och ungdomar väljer inte sina livsvillkor.

Som kommunalt bolag erbjuder Botkyrkabyggen en viktig pusselbit i barn- och ungdomars livsvillkor boendet. Bostadsområdena är viktiga platser i dessa sammanhang och vi kan inte låta kriminella ta över dem. Där de har tagit över måste vi tillsammans med kommunen, polisen och andra fastighetsägare ta tillbaka platserna så att de som bor där kan känna sig trygga. Det är ett systematiskt, långsiktigt, prestigelöst och förebyggande arbete med tydlig rollfördelning och samverkan mellan oss aktörer på platsen. De akuta insatserna måste myndigheterna ansvara för.

Jag är glad över att vi sedan några år tillbaka har etablerat en samordning för trygghet tillsammans med polisen, kommunen och räddningstjänsten (EST, Effektiv samordning för trygghet). Det har bland annat inneburit satsning på trygghetsfältare, samordnad bevakning och en gemensam lägesbild varje vecka som underlag för olika insatser. Botkyrkabyggen har bland annat storsatsat på utemiljöer, samverkat och givit stöd till goda krafter i civilsamhället, inrättat en trygghetslokal i Fittja och erbjudit sysselsättning för arbetslösa kvinnor med utländsk härkomst.

Flickans död får inte bli ett svek mot alla andra barn i våra områden. Botkyrkabyggen och andra måste bli ännu bättre på att arbeta tillsammans och säkerställa att vi gör rätt saker. Den tragiska händelsen visar att det vi gjort hittills inte räcker. Samhället måste ta tillbaka utsatta platser, det är vi skyldiga dem som bor där.

Med detta sagt så står vi inför en höst med fortsatt pandemi och en känsla av att detta blir det nya normala ett bra tag till. Ett klart bättre läge vad gäller smittade och döda än i våras, men vad händer när alla skolor sätter igång och semestrarna är över? Botkyrkabyggen har en coronastrategi som innebär att vi klarar verksamheten på ett rimligt sätt. Det gäller att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer för en så omfattande verksamhet som fastighetsförvaltning är. Våra stambyten rullar på, nu även i Alby. Vi satsar på underhåll och goda krafter i våra bostadsområden.

Trevlig helg!

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s