Förvalta, stöd goda krafter och sätt gränser

händer tillsammans gemenskap pixabay

Det gäller att förstå sin roll när man ska samverka med andra. Annars riskerar samverkan att bli en rad möten och protokoll, men inte så mycket verkstad och konkreta åtgärder. Vi behöver samverka mer och med fler för att vända utvecklingen i flera av våra bostadsområden i Botkyrka. Att kunna känna sig trygg där man bor är en självklarhet för många, men tyvärr inte för alla. I våra utsatta och särskilt utsatta områden är tryggheten skör. När kriminella totalt hänsynslöst tar sig rätten att göra upp sina affärer mitt bland oskyldiga människor, då ökar otryggheten och utsattheten direkt. Risken ökar då för att vi tappar kraft och hopp i det viktiga, långsiktiga arbetet. Ett arbete som måste klara av att överleva även tragiska och akuta lägen.

Genom tydlig rollfördelning mellan parter som samverkar, blir resultatet av samverkan mer robust och effektivt. Vilken roll har då vi som allmännyttigt bolag och långsiktig aktör på platsen?

Jag ser tre huvuduppgifter när det gäller att verka för ökad trygghet:

  1. Förvaltning – genom att fullgöra vårt förvaltningsuppdrag med helt, rent och snyggt så blir områdena även tryggare. Vi ser till att det som är trasigt lagas, att lampor lyser upp mörka partier, att växtlighet inte skapar otrygghet, att klotter tas bort, att vi ronderar och syns i området, att trapphus och hissar är fräscha, osv.
  2. Stöd till alla goda krafter – Genom att stödja det goda på platsen blir vi fler som kan stärka varandra och även ta olika roller på platsen. Stöd till föreningslivet kan hjälpa till att förse platsen med goda aktiviteter för barn och unga, nattvandrare, sommaraktiviteter, osv. Organisationer som Changers hub och The Good talents kan hjälpa till genom att stödja unga att göra goda livsval. Näringsidkare på platsen kan bidra till arbetstillfällen och tillväxt, vi och andra fastighetsägare kan säkerställa förvaltningen. Kommunen och Polisen samverkar med oss andra och ingriper med myndighetsutövning vid behov.
  3.  Gränssättning – Genom att tydligt sätta ned foten och ta fajten vid lagöverträdelser som till exempel olaga andrahandsupplåtelser, korruption och kriminell verksamhet kopplat till vår verksamhet, lokaler eller bostäder, så visar vi att vi följer upp och menar allvar när vi säger att detta inte är tillåtet. Det innebär att vi är beredda att dra dessa ärenden vidare för prövning och utreder alla inkommande tips om överträdelser.

Bostaden är mer än golv, väggar och tak – det är människors livsplattformar och barns uppväxtmiljöer. Barn och unga väljer inte sina livsvillkor. Trygghetsfrågan är avgörande för ett hållbart samhälle och därmed är frågan högprioriterad för oss som bostadsföretag.

I veckan deltog jag i Expressens event ”Fem dagar om framtiden – tiden efter corona”. Där diskuterade jag trygghetsfrågan och utsattheten med min kollega från Stångåstaden i Linköping, Fredrik Törnqvist, och justitieminister Morgan Johansson.

Se mer här:

https://www.expressen.se/nyheter/morgan-johansson-jag-ar-en-varm-van-av-kameraovervakning/

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s