Årets brottsförebyggare – en utmärkelse för god samverkan

I tisdags kom det plötsligt hälsningar via sociala medier och mail till mig: ”Grattis – välförtjänt”, ”En värdig vinnare”, ”Grattis Botkyrka!” osv.

Naturligtvis började jag söka efter vad vi verkade ha vunnit. Då kom ett mail från kommunen med rubriken: Vi vann! Det blev en riktigt glad överraskning. Det visade sig att vi vunnit den fina utmärkelsen ”Årets brottsförebyggare 2020” tillsammans med Botkyrka kommun, Polisen och Södertörns brandförsvarsförbund i det som vi kallar EST (Effektiv samverkan för trygghet).

Motiveringen löd:

”För sitt utmärkta arbete med veckolägesbilder och tertialanalyser.
Kommunen och deras samverkanspartners, som tillsammans utgör det lokala EST-nätverket, imponerar i hur de systematiskt förbereder sig inför sina veckomöten och tertialanalysmöten. De blir effektiva med fokus på analys, samordning av insatser och uppföljning.”

Det gläder mig så att det är vårt gemensamma vardagsgnet som prisas. Det är våra veckomöten, inrapporteringen vecka efter vecka, analyserna, samordningen av insatser och sedan uppföljningen som får det fina priset.

Jag vet att vi upprepar gång på gång internt hur viktigt det är att rapportera in avvikelser. Det finns drygt 40 personer hos oss på Botkyrkabyggen som rapporterar avvikelser i verktyget Embrace. Verktyget ger inte bara en lägesbild just nu, den gör det även möjligt att följa hur situationen utvecklats över tid. När vi lägger samman bilden med övrigas inrapportering och gör analyserna tillsammans med alla aktörer inom ramen för EST varje vecka, så blir vi klokare och gör ett bättre förebyggande arbete tillsammans.

Så sträck på er alla ni som arbetar med trygghet och trivsel i våra områden. Era insatser har verkligen bidragit till denna utmärkelse – Tack!