Finalplats i Årets samhällsaktör!

Helt underbart att vi på Botkyrkabyggen få njuta av känslan att vara i en final till Årets samhällsaktör. Juryn motiverar finalplatsen med att de imponeras av hur Botkyrkabyggen arbetar med alla aspekter av hållbarhet och kopplar allt vi gör mot Agenda 2030. Med i finalen är också Northvolt och Exeger. Galet fint sällskap således. Men tänk att det ligger en sådan kraft i att koppla självklara konkreta insatser till FN:s mål. Botkyrkabyggen vill på det sättet visa att vi bidrar till något som är större än oss själva.

Globala mål måste omsättas lokalt för att få trovärdighet och genomslag. Annars stannar det vid vackra tankar och fina ord. Därför är det kraftfullt att koppla självklarheter som att hålla helt, rent och snyggt till Agendans mål nr 11 Hållbara städer och samhällen, och mål nr 16 Fredliga och inkluderande samhällen. För alla vi som arbetar med fastigheter vet att trasiga lampor, skräp, klotter och smuts ger en känsla av att ingen längre bryr sig och otryggheten och ytterst förfallet kommer snabbt krypande.

För den som arbetar på Botkyrkabyggen som exempelvis miljövärd och är den som dagligen går i området och håller efter, kan det tyckas mycket otacksamt att man tvingas starta om varje dag. Drivor av fimpar på samma ställen, klottertaggar man känner igen, någon som tömt hushållssoporna i papperskorgen och fåglar som letat efter matrester och skapat en än värre oreda, ett flyttlass som hamnat på gården osv. Samtidigt vet vi att det är på samma sätt i denna fråga som i så många andra – det är få som beter sig illa och övriga 98% sköter sig. Dessa hyresgäster som sköter sig, de betalar sin hyra och trivs med grannar och sitt område. De tvingas dock möta allt detta varje dag om inte vi är där och gör vårt jobb, sköter vårt uppdrag och ser till att det är helt, rent och snyggt. Det är för deras skull vi håller fint. Vi har fått det uppdraget och förtroendet att förvalta deras hem. Därför är arbetsuppgifter som att hålla helt, rent och snyggt viktiga uppdrag hos oss. Det är uppdrag som måste skötas på bästa sätt. Därför har vi våra kvinnor i Qvinna i Botkyrka som städar, därför har vi egna miljövärdar, bovärdar och reparatörer. Allt för att ta hand om våra hyresgäster och se till att de trivs och att vi sköter om våra fastigheter.

När vi kopplar ihop dessa tillsynes självklara arbetsuppgifter med FN:s mål så förstår man lättare. För det är just i det självklara och konkreta som det fina ofta sker. Ett otryggt område som städas, lagas och snyggas till upplevs som tryggare. Därför kan ett företag som Botkyrkabyggen, som ägnar sig åt förvaltning – konkreta uppgifter i vardagen, bli finalist i en tävling om att utses till Årets samhällsaktör.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s