Lagefterlevnad måste ständigt vara på agendan

Som fastighetsägare har Botkyrkabyggen ett stort ansvar för de fastigheter vi äger. Enligt fastighetsägarens ansvar så måste arbetet med lagefterlevnad vara systematiskt och metodiskt. Det innebär att det krävs rutiner som säkrar ett systematiskt arbetssätt med tillräckligt hög kvalité över hela beståndet. Sedan krävs det också att vi både följer och följer upp dessa rutiner, så att de efterlevs. Som stöd för detta arbete finns ledningssystemet. I vårt affärssystem Vitec finns en hel del, både verktyg och uppföljning, för att klara av detta. Där prickar man av olika kontroller varje period och sedan kan områdeschef och affärsområdeschef följa upp att alla kontroller har blivit utförda. För brandskyddet arbetar vi i programmet ”zu casa”.

Jag anser dock att det är viktigt att även jag visar på betydelsen av detta arbete och kommer ut och stämmer av lagefterlevnad på plats, det vill säga följer med på en sådan rond. Ytterst faller ju ansvaret på mig. I dessa tider av pandemi, är det dessutom en av de få saker man kan göra 3-4 personer fysiskt tillsammans numera – nämligen att gå runt på inspektion utomhus och i allmänna utrymmen. Jag besöker alla områden, och nu kvarstår endast Alby. Det är miljövärdarnas ansvar att rent praktiskt säkerställa att alla kontroller för lagefterlevnad blir utförda. Det är ett omfattande jobb. Jag kan konstatera att vi gör lite olika inom företaget. Någon använder Vitec när vi går runt, andra dokumenterar när de kommer tillbaka till kontoret. Här behöver vi säkerställa att vi arbetar med samma systematik. Under mina besök har vi bland annat kontrollerat tekniska utrymmen, skyddsrum, förråd, tvättstugor, trapphus, utemiljöer, lekplatser, hissar. Jag vill passa på att tacka Marie, Niclas, Magnus och Taina för att ni visat mig hur ni arbetar.

Den här veckan har Fredrik och vår ordförande Bosse och jag träffat de förtroendevalda revisorerna för att avrapportera från vår verksamhet. Jag gick på rond i Norsborg med Taina (Anders och Lotta följde med) och i Fittja med Magnus (Sandra och Lotta följde med). Jag har blivit intervjuad av Sveriges allmännyttas vd Anders Nordstrand om vilka utmaningar jag anser att vi som allmännytta står inför. Jag har haft ”vd informerar” för hela företaget och veckan avslutas med en vd-träff för region Östra inom allmännyttan och ett avstämningsmöte med gänget i Norsborg. Alla möten sker digitalt.

Trevlig helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s